Over Zeno

Zeno Kieft is de eerste Nederlander die een plekje wist te veroveren in de Top 14, de hoogste professionele rugbycompetitie in Frankrijk. In deze buitengewoon fysieke competitie strijden wekelijks de bestbetaalde profs en de grootste talenten ter wereld om de winst. Op dit niveau is de wedstrijdintensiteit hoog en de strijdlust hevig. Gecombineerd met de rauwe en gepassioneerde Franse rugby cultuur, resulteert dit in feestelijke stadions die zinderen van spanning.

Als Nederlander op dit niveau meedoen, is dan ook een uitzonderlijke prestatie. Het pad dat Zeno hiervoor heeft moeten bewandelen is inspirerend en authentiek; een off-trail wandeling van een topsporter. Zeno’s avontuur is rijk aan topprestaties, evenals teleurstellingen en tegenslagen.

Aanvankelijk leek de top onzichtbaar voor Zeno, maar gaandeweg kwam die tevoorschijn. Hiervoor moest hij jaar in jaar uit alles uit de kast halen, zichzelf scherp houden en karakter tonen. Zeno moest letterlijk z’n eigen weg op het veld open ‘beuken’ om te laten zien uit wat voor hout hij gesneden was. Met zijn daadkrachtige stijl verwierf hij al op z’n 22ste een leidinggevende rol binnen het team. Zo bepaalde hij, als een van de leidende spelers, zowel op het veld als in de kleedkamer de winnaarscultuur en bracht hij deze over op zijn teamgenoten.

Zeno heeft dit altijd met trots en eer gedaan voor één en dezelfde club; Stade Rochelais. Dit is de club van de havenplaats La Rochelle, gelegen aan de Atlantische kust van Frankrijk. Van 2010 tot en met 2021 was deze authentiek Franse stad Zeno’s thuis en het speelveld om zijn dromen na te jagen.

In de 11 jaar met Zeno in de geledingen heeft de club grote progressie geboekt. Zeno heeft met zijn team gestreden voor de promotie naar de Top 14 in 2014, met succes. Na een aantal jaren vechten om het hoofd boven water te houden in de prestigieuze competitie, haalde Stade Rochelais in 2021 de finale om het kampioenschap. In datzelfde jaar speelde het team de finale van de Heineken Champions Cup (de Champions League van het rugby). Uiteindelijk heeft Zeno maar liefst 119 wedstrijden voor ‘Les jaunes et noires’ mogen spelen. Hiermee behaalde hij de titel ‘Centurion’, waarmee hij een plaats aan de muur van legendes heeft bemachtigd. Zijn inzet en toewijding aan Stade Rochelais zijn zo vereeuwigd.

In 2021 heeft Zeno zelf een punt gezet achter zijn professionele rugbycarrière. Voldaan over zijn avontuur, hunkerde hij naar andere uitdagingen. Sindsdien heeft hij zijn zinnen gezet op een nieuwe carrière als (sport)psycholoog. Naast zijn studie psychologie, wil hij de aankomende tijd zijn professionele ervaring en de waarden van de rugby mentaliteit delen.

Laatste blog bericht

Algemeen

Coach Ted Lasso!

Het gebeurt me niet vaak dat ik door een serie gegrepen wordt, maar Ted Lasso en zijn kompanen hielden mij aan de buis gekluisterd. In eerste instantie is het niet een serie waar ik me snel aan waag; een feel good-serie met flauwe zoetsappige humor. Al gauw bleek echter dat mij hierin iets diepers aansprak

Lees verder
Alle berichten