Algemeen

Coach Ted Lasso!

Het gebeurt me niet vaak dat ik door een serie gegrepen wordt, maar Ted Lasso en zijn kompanen hielden mij aan de buis gekluisterd. In eerste instantie is het niet een serie waar ik me snel aan waag; een feel good-serie met flauwe zoetsappige humor. Al gauw bleek echter dat mij hierin iets diepers aansprak dan deze oppervlakkige observatie.

De serie nam mij mee terug naar de dagelijkse routine uit mijn rugby verleden en ik waande me weer achter de schermen van een professioneel sportteam. Ik kon namelijk de verschillende karaktereigenschappen van spelers, coaches, bestuursleden en materiaalmannen van AFC Richmond (het voetbalteam van de serie) zo vervangen met gezichten uit mijn eigen sportverleden. Al snel had ik het gevoel alsof de maker van de serie bekend was met zo’n omgeving. Ik zag bekende akkefietjes en frictie tussen spelers/coaches. Ik zag de gevoelige wisselwerking tussen de club en zijn supporters. Al met al een satirische maar correcte verbeelding van het leven in en om een sportteam. Naast de herkenning, genoot ik van de humoristische dialogen die een belangrijk moraal leken te verhullen. Eentje die, in mijn ogen, de essentie van een goed functionerend team vormt.

Ted Lasso is een voormalig American Football Coach. Net als veel coaches, is Ted een apart gebakje. Aanvankelijk zag ik de naïeve flierefluiter, maar al gauw zag ik een pure en grappige gast die het welzijn van zijn spelers én medewerkers op nummer één zet. In de serie neemt hij de regie in handen van een voetbalteam in de engelse premiership. Zonder kennis van de sport, de competitie en de reden waarom hij door de directie naar AFC Richmond is gehaald, begint hij met een flinke achterstand. De directie blijkt namelijk niet uit op succes. Volgens de spelers, de media en de supporters voldoet deze ‘Yank’ dan ook niet aan de juiste eigenschappen van een goede coach. Ondanks dit minachtende ontvangst, glimlacht Ted met goede hoop en zelfgeloof elke zure mening van zich af. Hij beoefend met passie zijn functie als head coach en laat zich leiden door zijn eigen filosofie.

In tegenstelling tot de overtuiging van menig mens, is voor Ted het resultaat niet het hoogste goed noch een goede afspiegeling van de geleverde prestatie. Dat klinkt belachelijk, we hebben het hier toch over topsport! Willen de beste sporters niet altijd winnen?

Ja, willen winnen is krachtig en soms een prima motivatie. Het resultaat is echter niet iets wat je kunt bepalen. Winnen of verliezen is simpelweg de uitkomst van ontelbaar veel acties gecombineerd met onbeïnvloedbare factoren. Ondanks alle ontwikkelingen en kennis in de topsport, zal er een bepalend gedeelte zo onzeker blijven als het weer. Juist dit aspect van sport maakt het zo sensationeel!

Ted kijkt voorbij het resultaat. Hij focust zich op elementen die het resultaat op langere termijn positief kunnen beïnvloeden. Hij heeft oog voor storende factoren binnen het team. Neem bijvoorbeeld de topscorer Jamie Tartt, een arrogante egoïst die denkt dat het team hem harder nodig heeft dan andersom. Of de captain Roy Kent die disrespectvol gedrag en clustervorming tolereert en geen prioriteit maakt van wederzijds respect en geloof in de groep. Ted is in eerste instantie op zoek naar een sterke teamgeest en zet daarvoor de groep boven de individuele belangen en kwaliteiten. Hij zorgt voor kwetsbaarheid vanuit zijn spelers dat leidt tot begrip en verbroedering. Hij implementeert team rituelen die de onderlinge verbintenis versterkt. Hij leert z’n spelers omgaan met tegenslagen door ze dicht bij elkaar te houden en de aandacht te leggen op wat goed ging en wat beter kan. Er wordt hier gesleuteld aan elementen voor een hecht en weerbaar team. Deze serie is naar mijn mening inspirerend voor elke vorm van samenwerking.

Minder focus op de winst, meer focus op wat er nog te winnen valt! Ik hoor het Ted Lasso bijna zeggen..

Laatste blog bericht

Algemeen

Coach Ted Lasso!

Het gebeurt me niet vaak dat ik door een serie gegrepen wordt, maar Ted Lasso en zijn kompanen hielden mij aan de buis gekluisterd. In eerste instantie is het niet een serie waar ik me snel aan waag; een feel good-serie met flauwe zoetsappige humor. Al gauw bleek echter dat mij hierin iets diepers aansprak

Lees verder
Alle berichten